Theorie

De blues ladder

ladderDe blues ladder is een van mijn favoriete toonladders en de eerste ladder die ik ook zelf geleerd heb toen ik gitaarles kreeg. Mijn eerste echte gitaarleraar was Theo Morssink hij  gaf toen een dag in de week  gitaarles in Meppel ik leerde van hem noten lezen, fingerpicking , klassiek gitaar ,passie voor muziek en de bluesladder  juist die bluesladder raakte me maar ook al die alle andere stijlen.Het mooie van de ladder is dat je over een blues schema in E  of de song Knocking on Heavens door van  Guns n Roses lekker los kunt gaan met een ladder die ondanks vijf noten  6 met de blue note super goed klinkt.

 

De ladder is opgebouwd uit de volgende noten:

1 – b3 – 4 – b5 – 5 – b7

Enkele gitaristen die mij in de blues bijzonder aanspreken zijn BB king, Albert King, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Robben Ford, Scott Henderson en Larry Carlton het is goed om zoveel mogelijk te luisteren naar verschillende gitaristen en ze na te spelen.

Veel gitaristen spelen vaak technisch (motorische) laddertje op laddertje af. Maar als je bewust bent van hoe noten klinken en wat voor een functie ze hebben ten opzichte van het akkoord in het schema zullen je muzikale zinnen veel duidelijker gaan klinken. Je zou de blues kunnen gaan spelen met de eerste noot uit de blues ladder en dan met de tweede etcetera luister maar eens hoe elke noot klinkt ten opzichte van de akkoorden in het blues schema.

Veel plezier en ontdek je hals.